Çin Halk Cumhuriyeti  2011 yılının ilk verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ünvanını Japonya’nın elinden aldı.  14 Şubat 2011 de Japonya’nın Tokyo sehrinde yapılan açıklamaya göre Çin’in GSYH ‘si 5.8 trilyon dolar kaydedildi . 1968 yılından beri dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya ise 5.74 trilyon dolar ile üçüncü sıraya yerleşti.

Japonya ekonomisi son 20 yıldır sıkıntı içerisindeydi. Özellikle son yıllarda büyüme yok denecek kadar azdı. Bu dönemde Çin bir üretim patlaması yaparken , Japonya ise iç piyasadaki ve ihracattaki talepten olumsuz etkilendi. Dünyanın en büyük ekonomilerinin büyüme hızları göz önüne alındığında, uzmanlar  Çin’in 2010 yılına kadar Amerikayı geçeceğine ,diğer bir senaryoda ise 2020-2030 yılları arasında dünyanın en büyük ekonomisi olacağını belirtiyorlar.

Kişi başına düsen gelir baz alındığında ise Çin dünya sıralamasında çok gerilerde bulunuyor. 1.3 milyar nüfuslu Çin’de kişi başına düşen milli gelir 4500 dolar iken Japonya’da bu  40.000 doları buluyor.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.